AP Special TET 2026 Part - 2 | Paper IIA Social | Practice Question Bank

AP Special TET 2026 Part - 2 | Paper IIA Social Studies Practice Question Bank For Inservice Teachers

Medieval India, Colonial Rule & Tribal Revolts

101. Alai Darwaza was built by / అలై దర్వాజాను నిర్మించినవారు

  • (1) Alauddin Khilji / అల్లావుద్దీన్ ఖిల్జీ
  • (2) Ibrahim Lodi / ఇబ్రహీం లోడి
  • (3) Iltutmish / ఇల్టుట్మిష్
  • (4) Balban / బాల్బన్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Alauddin Khilji / అల్లావుద్దీన్ ఖిల్జీ

Explanation: Alai Darwaza (1311), the grand gateway of the Qutb complex in Delhi, was built by Alauddin Khilji.

102. He was the last powerful ruler of the Mughals / మొఘలులలో చివరి శక్తివంతమైన పాలకుడు

  • (1) Humayun / హుమాయూన్
  • (2) Babur / బాబర్
  • (3) Akbar / అక్బర్
  • (4) Aurangzeb / ఔరంగజేబ్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Aurangzeb / ఔరంగజేబ్

Explanation: Aurangzeb (1658–1707) was the last of the Great Mughals. After his death the empire declined rapidly.

103. In this year the “English Education Act” was introduced / “ఇంగ్లీష్ విద్యా చట్టం” ఈ సంవత్సరంలో ప్రవేశపెట్టబడింది

  • (1) 1835
  • (2) 1935
  • (3) 1735
  • (4) 1635
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) 1835

Explanation: The English Education Act was passed in 1835, based on Macaulay's Minute, making English the medium of higher education.

104. The Permanent Settlement (1793) was introduced by / శాశ్వత శిస్తు నిర్ణయ విధానం (1793)ను ప్రవేశపెట్టినవారు

  • (1) Cornwallis / కారన్‌వాలీస్
  • (2) Warren Hastings / వారెన్ హేస్టింగ్స్
  • (3) Dalhousie / డల్హౌసీ
  • (4) Canning / కానింగ్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Cornwallis / కారన్‌వాలీస్

Explanation: Lord Cornwallis introduced the Permanent Settlement in Bengal in 1793, fixing the land revenue permanently with zamindars.

105. The Champaran Movement took place in this state / చంపారన్ ఉద్యమం ఈ రాష్ట్రంలో జరిగింది

  • (1) Gujarat / గుజరాత్
  • (2) Uttar Pradesh / ఉత్తర ప్రదేశ్
  • (3) Kerala / కేరళ
  • (4) Bihar / బీహార్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Bihar / బీహార్

Explanation: The Champaran Satyagraha (1917), Gandhi's first major movement in India, was against forced indigo cultivation in Champaran, Bihar.

106. The ‘Mahalwari’ system was introduced by / ‘మహల్వారీ’ విధానాన్ని ప్రవేశపెట్టినవారు

  • (1) Alexander Read / అలెగ్జాండర్ రీడ్
  • (2) Thomas Munro / థామస్ మన్రో
  • (3) Holt Mackenzie / హోల్ట్ మెకంజీ
  • (4) Cornwallis / కారన్‌వాలీస్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Holt Mackenzie / హోల్ట్ మెకంజీ

Explanation: The Mahalwari system (1822) was devised by Holt Mackenzie. Read and Munro are linked with the Ryotwari system, and Cornwallis with the Permanent Settlement.

107. Cultivation by planters on their own land is called / తోటల యజమానులు (ప్లాంటర్లు) తమ సొంత భూమిలో చేసే సాగును ఇలా అంటారు

  • (1) Nij / నిజ్
  • (2) Ryoti / రయోతి
  • (3) Mahal / మహల్
  • (4) Shikhar / శిఖర్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Nij / నిజ్

Explanation: In indigo cultivation, 'nij' meant planters growing indigo on their own land with hired labour, while 'ryoti' meant cultivation on the ryots' land under contract.

108. This is associated with Cornwallis / ఇది కారన్‌వాలీస్‌తో సంబంధం కలిగి ఉంది

  • (1) Doctrine of Lapse / హక్కు రద్దు సిద్ధాంతం
  • (2) Mahalwari system / మహల్వారీ విధానం
  • (3) Permanent Settlement system / శాశ్వత శిస్తు నిర్ణయ విధానం
  • (4) Ryotwari system / రయత్వారీ విధానం
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Permanent Settlement system / శాశ్వత శిస్తు నిర్ణయ విధానం

Explanation: Cornwallis is associated with the Permanent Settlement (Zamindari) system. The Doctrine of Lapse is linked to Dalhousie.

109. Tribals follow this type of cultivation / గిరిజనులు ఈ రకమైన వ్యవసాయాన్ని అనుసరిస్తారు

  • (1) Jhum (shifting) / జూమ్ (పోడు వ్యవసాయం)
  • (2) Intensive / సఘన వ్యవసాయం
  • (3) Commercial / వాణిజ్య వ్యవసాయం
  • (4) Intensive and Commercial / సఘన మరియు వాణిజ్య వ్యవసాయం
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Jhum (shifting) / జూమ్ (పోడు వ్యవసాయం)

Explanation: Tribal communities traditionally practise jhum (shifting) cultivation, clearing and burning forest patches and moving on after a few seasons.

110. The ‘Gaddi’ shepherds belong to this state / ‘గడ్డీ’ గొర్రెల కాపరులు ఈ రాష్ట్రానికి చెందినవారు

  • (1) Karnataka / కర్ణాటక
  • (2) Himachal Pradesh / హిమాచల్ ప్రదేశ్
  • (3) Maharashtra / మహారాష్ట్ర
  • (4) Andhra Pradesh / ఆంధ్రప్రదేశ్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Himachal Pradesh / హిమాచల్ ప్రదేశ్

Explanation: The Gaddi pastoralists live in the Himalayan region of Himachal Pradesh and move seasonally between the high pastures and the Siwalik hills.

111. The Munda tribals lived in this region / ముండా గిరిజనులు ఈ ప్రాంతంలో నివసించేవారు

  • (1) Malwa Plateau / మాల్వా పీఠభూమి
  • (2) Chota Nagpur Plateau / ఛోటానాగ్‌పూర్ పీఠభూమి
  • (3) Deccan Plateau / దక్కను పీఠభూమి
  • (4) Nilgiri Hills / నీలగిరి కొండలు
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Chota Nagpur Plateau / ఛోటానాగ్‌పూర్ పీఠభూమి

Explanation: The Munda tribe lives on the Chota Nagpur Plateau (Jharkhand and neighbouring areas).

112. The shifting cultivation named ‘Bewar’ is practised in this state / ‘బేవార్’ అనే పోడు వ్యవసాయం ఈ రాష్ట్రంలో చేస్తారు

  • (1) Sikkim / సిక్కిం
  • (2) Odisha / ఒడిశా
  • (3) Gujarat / గుజరాత్
  • (4) Madhya Pradesh / మధ్యప్రదేశ్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Madhya Pradesh / మధ్యప్రదేశ్

Explanation: 'Bewar' is the name of shifting cultivation in Madhya Pradesh (practised by tribes such as the Baiga). In Odisha it is called 'Podu'.

113. ‘Birsa’ belongs to this tribal group / ‘బిర్సా’ ఈ గిరిజన తెగకు చెందినవాడు

  • (1) Santhali / సంతాలీ
  • (2) Munda / ముండా
  • (3) Dogri / డోగ్రీ
  • (4) Maithili / మైథిలీ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Munda / ముండా

Explanation: Birsa Munda (1875–1900) led the Munda 'Ulgulan' (Great Tumult) rebellion against British rule and exploitation by moneylenders and landlords.

114. The ‘Munda’ tribal group is related to this region of India / ‘ముండా’ గిరిజన తెగ భారతదేశంలో ఈ ప్రాంతానికి సంబంధించినది

  • (1) Chota Nagpur / ఛోటానాగ్‌పూర్
  • (2) Malwa / మాల్వా
  • (3) Deccan / దక్కను
  • (4) Shillong / షిల్లాంగ్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Chota Nagpur / ఛోటానాగ్‌పూర్

Explanation: The Mundas are the tribe of the Chota Nagpur region (present Jharkhand).

115. The Khurda uprising (1817) took place in this state / ఖుర్దా తిరుగుబాటు (1817) ఈ రాష్ట్రంలో జరిగింది

  • (1) Bengal / బెంగాల్
  • (2) Central Provinces / మధ్య ప్రావిన్సులు
  • (3) Bombay / బొంబాయి
  • (4) Odisha / ఒడిశా
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Odisha / ఒడిశా

Explanation: The Khurda (Paika) rebellion of 1817, led by Bakshi Jagabandhu, took place in Odisha.

116. The last Mughal Emperor / చివరి మొఘల్ చక్రవర్తి

  • (1) Sikandar Shah / సికందర్ షా
  • (2) Bahadur Shah Zafar / బహదూర్ షా జాఫర్
  • (3) Shah Alam / షా ఆలం
  • (4) Mir Jafar / మీర్ జాఫర్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Bahadur Shah Zafar / బహదూర్ షా జాఫర్

Explanation: Bahadur Shah II 'Zafar' was the last Mughal emperor. The British exiled him to Rangoon after the 1857 revolt.

117. The Governor-General of India at the time of the Sepoy Mutiny (1857) / సిపాయిల తిరుగుబాటు (1857) కాలంలో భారత గవర్నర్ జనరల్

  • (1) William Bentinck / విలియం బెంటింక్
  • (2) Robert Clive / రాబర్ట్ క్లైవ్
  • (3) Lord Canning / లార్డ్ కానింగ్
  • (4) Warren Hastings / వారెన్ హేస్టింగ్స్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Lord Canning / లార్డ్ కానింగ్

Explanation: Lord Canning was Governor-General (and the first Viceroy from 1858) during the 1857 revolt.

118. She took an active part in the 1857 uprising from Lucknow / 1857 తిరుగుబాటులో లక్నో నుండి చురుకుగా పాల్గొన్న మహిళ

  • (1) Begum Hazrat Mahal / బేగం హజరత్ మహల్
  • (2) Lakshmibai / లక్ష్మీబాయి
  • (3) Kannamma / కన్నమ్మ
  • (4) Leelavathi / లీలావతి
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Begum Hazrat Mahal / బేగం హజరత్ మహల్

Explanation: Begum Hazrat Mahal, wife of Nawab Wajid Ali Shah, led the revolt in Awadh (Lucknow) on behalf of her son Birjis Qadr. Lakshmibai led the revolt at Jhansi.

119. Governor-General Canning declared that this person would be the last Mughal king / గవర్నర్ జనరల్ కానింగ్ ఈయనే చివరి మొఘల్ రాజు అని ప్రకటించాడు

  • (1) Shah Jahan / షాజహాన్
  • (2) Aurangzeb / ఔరంగజేబ్
  • (3) Bahadur Shah Zafar / బహదూర్ షా జాఫర్
  • (4) Jahangir / జహంగీర్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Bahadur Shah Zafar / బహదూర్ షా జాఫర్

Explanation: Canning announced that after Bahadur Shah Zafar the Mughal title would end and his successors would not be recognised as kings.

120. He led the 1857 revolt at Kanpur / 1857 తిరుగుబాటుకు కాన్పూర్‌లో నాయకత్వం వహించినవాడు

  • (1) Rani Avantibai / రాణి అవంతీబాయి
  • (2) Nana Saheb / నానాసాహెబ్
  • (3) Bakht Khan / భక్త్ ఖాన్
  • (4) Kunwar Singh / కున్వర్ సింగ్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Nana Saheb / నానాసాహెబ్

Explanation: Nana Saheb, adopted son of the last Peshwa Baji Rao II, led the revolt at Kanpur. Kunwar Singh led in Bihar (Arrah) and Bakht Khan in Delhi.

Freedom Struggle & Revolutions

121. Founder of the “Indian National Army” / “ఇండియన్ నేషనల్ ఆర్మీ” స్థాపకుడు

  • (1) Bhagat Singh / భగత్ సింగ్
  • (2) Subhas Chandra Bose / సుభాష్ చంద్రబోస్
  • (3) Mahatma Gandhi / మహాత్మా గాంధీ
  • (4) Bal Gangadhar Tilak / బాలగంగాధర తిలక్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Subhas Chandra Bose / సుభాష్ చంద్రబోస్

Explanation: Subhas Chandra Bose reorganised and led the Indian National Army (Azad Hind Fauj) in 1943. (Strictly, the first INA was raised in 1942 by Mohan Singh with Rash Behari Bose's support; the answer follows the official key.)

122. The slogan “Do or Die” was given by / “చేయండి లేదా చావండి” నినాదాన్ని ఇచ్చినవారు

  • (1) Mahatma Gandhi / మహాత్మా గాంధీ
  • (2) Bal Gangadhar Tilak / బాలగంగాధర తిలక్
  • (3) Gopal Krishna Gokhale / గోపాలకృష్ణ గోఖలే
  • (4) Bhagat Singh / భగత్ సింగ్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Mahatma Gandhi / మహాత్మా గాంధీ

Explanation: Gandhi gave the call 'Do or Die' (Karo ya Maro) in his speech at the start of the Quit India Movement in August 1942.

123. This dynasty ruled France / ఈ రాజవంశం ఫ్రాన్స్‌ను పరిపాలించింది

  • (1) Bourbon / బూర్బన్
  • (2) Hohenzollern / హోహెంజోలెర్న్
  • (3) Romanov / రొమానోవ్
  • (4) Tudor / ట్యూడర్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Bourbon / బూర్బన్

Explanation: The Bourbon dynasty ruled France before the French Revolution (Louis XVI). Hohenzollerns ruled Prussia/Germany, Romanovs Russia and Tudors England.

124. In this year the ‘Rowlatt Act’ was passed / ‘రౌలట్ చట్టం’ ఈ సంవత్సరంలో ఆమోదించబడింది

  • (1) 1919
  • (2) 1910
  • (3) 1911
  • (4) 1905
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) 1919

Explanation: The Rowlatt Act was passed in March 1919, allowing detention without trial. It led to the Jallianwala Bagh massacre in April 1919.

125. This freedom fighter returned to India from South Africa in 1915 / 1915లో దక్షిణాఫ్రికా నుండి భారతదేశానికి తిరిగి వచ్చిన స్వాతంత్ర్య సమరయోధుడు

  • (1) Tilak / తిలక్
  • (2) Patel / పటేల్
  • (3) Nehru / నెహ్రూ
  • (4) Gandhi / గాంధీ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Gandhi / గాంధీ

Explanation: Mahatma Gandhi returned to India from South Africa in January 1915.

126. Identify the mismatched pair / సరికాని జతను గుర్తించండి

  • (1) 1905 – Vande Mataram movement / 1905 – వందేమాతరం ఉద్యమం
  • (2) 1919 – Rowlatt Act / 1919 – రౌలట్ చట్టం
  • (3) 1920 – Quit India Movement / 1920 – క్విట్ ఇండియా ఉద్యమం
  • (4) 1935 – Government of India Act / 1935 – భారత ప్రభుత్వ చట్టం
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) 1920 – Quit India Movement / 1920 – క్విట్ ఇండియా ఉద్యమం

Explanation: The Quit India Movement began in 1942, not 1920. The Non-Cooperation Movement began in 1920.

127. The Tsar of Russia during the period of the “Russian Revolution” / “రష్యన్ విప్లవం” కాలంలో రష్యా చక్రవర్తి (జార్)

  • (1) Tsar Nicholas-II / జార్ నికోలస్-II
  • (2) Tsar Nicholas-III / జార్ నికోలస్-III
  • (3) Tsar Nicholas-IV / జార్ నికోలస్-IV
  • (4) Tsar Nicholas-I / జార్ నికోలస్-I
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Tsar Nicholas-II / జార్ నికోలస్-II

Explanation: Tsar Nicholas II was the last Tsar of Russia. He abdicated in March 1917, and the Romanov rule ended.

128. ‘The Spirit of Laws’ was written by / ‘ది స్పిరిట్ ఆఫ్ లాస్’ గ్రంథ రచయిత

  • (1) Rousseau / రూసో
  • (2) John Locke / జాన్ లాక్
  • (3) Mirabeau / మిరాబో
  • (4) Montesquieu / మాంటెస్క్యూ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Montesquieu / మాంటెస్క్యూ

Explanation: Montesquieu wrote 'The Spirit of the Laws' (1748) and propounded the separation of powers.

129. Name of the Russian Parliament / రష్యన్ పార్లమెంటు పేరు

  • (1) Diet / డైట్
  • (2) Reichstag / రీక్‌స్టాగ్
  • (3) Bundestag / బుండెస్టాగ్
  • (4) Duma / డూమా
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Duma / డూమా

Explanation: The Russian Parliament is called the Duma. The Reichstag and Bundestag are German bodies, and the Diet is the Japanese parliament.

Pastoralists, World History & Trade

130. The ‘Dhangar’ pastoralists live in this state / ‘ధంగర్’ పశుపోషకులు ఈ రాష్ట్రంలో నివసిస్తారు

  • (1) Bihar / బీహార్
  • (2) Maharashtra / మహారాష్ట్ర
  • (3) Odisha / ఒడిశా
  • (4) Tamil Nadu / తమిళనాడు
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Maharashtra / మహారాష్ట్ర

Explanation: The Dhangars are a shepherd community of the Maharashtra plateau.

131. Unit of currency in France (before the Revolution) / ఫ్రాన్స్‌లో కరెన్సీ యూనిట్ (విప్లవానికి ముందు)

  • (1) Mark / మార్క్
  • (2) Tithe / టైత్ (మతపన్ను)
  • (3) Taille / టైల్ (ప్రత్యక్ష పన్ను)
  • (4) Livre / లివ్రే
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Livre / లివ్రే

Explanation: The livre was the unit of currency in France. The tithe was a church tax and the taille a direct tax paid to the state. The mark was German.

132. The Vienna peace settlement (Congress of Vienna) was concluded in this year / వియన్నా శాంతి ఒప్పందం ఈ సంవత్సరంలో జరిగింది

  • (1) 1814
  • (2) 1816
  • (3) 1815
  • (4) 1819
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) 1815

Explanation: The Congress of Vienna (1814–15) concluded in 1815 after Napoleon's defeat, restoring conservative monarchies in Europe.

133. ‘Corn Laws’ came into existence in this country / ‘కార్న్ లాస్’ ఈ దేశంలో అమలులోకి వచ్చాయి

  • (1) Britain / బ్రిటన్
  • (2) America / అమెరికా
  • (3) Germany / జర్మనీ
  • (4) Spain / స్పెయిన్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Britain / బ్రిటన్

Explanation: The Corn Laws were British laws restricting the import of foreign corn (grain) to protect landlords' interests. They were repealed in 1846.

134. Transvaal gold fields are located in / ట్రాన్స్‌వాల్ బంగారు గనులు ఇక్కడ ఉన్నాయి

  • (1) South Africa / దక్షిణాఫ్రికా
  • (2) Italy / ఇటలీ
  • (3) Japan / జపాన్
  • (4) France / ఫ్రాన్స్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) South Africa / దక్షిణాఫ్రికా

Explanation: The Transvaal region (Witwatersrand, Johannesburg) in South Africa has rich gold fields.

135. The period of the First World War / మొదటి ప్రపంచ యుద్ధ కాలం

  • (1) 1914–1918
  • (2) 1918–1924
  • (3) 1939–1945
  • (4) 1935–1939
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) 1914–1918

Explanation: The First World War lasted from 1914 to 1918. The Second World War was 1939–1945.

136. The Silk Route connected these regions / సిల్క్ రూట్ ఈ ప్రాంతాలను కలిపింది

  • (1) North America – Europe / ఉత్తర అమెరికా – యూరప్
  • (2) Europe – South America / యూరప్ – దక్షిణ అమెరికా
  • (3) Asia – Australia / ఆసియా – ఆస్ట్రేలియా
  • (4) Asia – Europe / ఆసియా – యూరప్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Asia – Europe / ఆసియా – యూరప్

Explanation: The Silk Route was an ancient network of trade routes linking China and Asia with Europe.

137. The First World War (1914–18) was mainly fought on this continent / మొదటి ప్రపంచ యుద్ధం (1914–18) ప్రధానంగా ఈ ఖండంలో జరిగింది

  • (1) Europe / యూరప్
  • (2) Africa / ఆఫ్రికా
  • (3) South America / దక్షిణ అమెరికా
  • (4) Asia / ఆసియా
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Europe / యూరప్

Explanation: Most major battles of the First World War were fought in Europe (the Western and Eastern Fronts).

138. The Great Depression occurred in this year / మహా మాంద్యం ఈ సంవత్సరంలో సంభవించింది

  • (1) 1815
  • (2) 1929
  • (3) 1942
  • (4) 1930
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) 1929

Explanation: The Great Depression began in 1929 with the Wall Street (US stock market) crash.

139. This is called the first symbol of the new era / ఇది కొత్త యుగానికి తొలి చిహ్నంగా పిలువబడింది

  • (1) Steam Engine / ఆవిరి యంత్రం
  • (2) Spinning Jenny / స్పిన్నింగ్ జెన్నీ
  • (3) Cotton / పత్తి
  • (4) Jute / జనుము
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Cotton / పత్తి

Explanation: As per the textbook, cotton was the first symbol of the new era of the Industrial Revolution in Britain (cotton textile mills).

140. Marco Polo belongs to this country / మార్కోపోలో ఈ దేశానికి చెందినవాడు

  • (1) Italy / ఇటలీ
  • (2) China / చైనా
  • (3) Africa / ఆఫ్రికా
  • (4) India / భారతదేశం
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Italy / ఇటలీ

Explanation: Marco Polo was a merchant-traveller from Venice, Italy, who travelled to China in the 13th century.

141. The first Indian-owned jute mill was established in 1917 at / మొదటి భారతీయ యాజమాన్య జనుము మిల్లు 1917లో ఇక్కడ స్థాపించబడింది

  • (1) Calcutta / కలకత్తా
  • (2) Madras / మద్రాసు
  • (3) Meerut / మీరట్
  • (4) Delhi / ఢిల్లీ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Calcutta / కలకత్తా

Explanation: Jute mills were concentrated around Calcutta in Bengal. The first Indian-owned jute mill was set up there in 1917 (the first jute mill in India, at Rishra near Calcutta, dates to 1855).

142. Raja Ravi Varma was a / రాజా రవివర్మ ఒక

  • (1) Scientist / శాస్త్రవేత్త
  • (2) Painter / చిత్రకారుడు
  • (3) Economist / ఆర్థికవేత్త
  • (4) Politician / రాజకీయవేత్త
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Painter / చిత్రకారుడు

Explanation: Raja Ravi Varma (1848–1906) was a famous Indian painter known for his paintings of Hindu mythological characters.

143. ‘Bengal Gazette’, edited by James Augustus Hicky, was a / జేమ్స్ అగస్టస్ హికీ సంపాదకత్వంలోని ‘బెంగాల్ గెజిట్’ ఒక

  • (1) Fortnightly magazine / పక్ష పత్రిక
  • (2) Weekly magazine / వార పత్రిక
  • (3) Monthly magazine / మాస పత్రిక
  • (4) Daily magazine / దినపత్రిక
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Weekly magazine / వార పత్రిక

Explanation: Hicky's Bengal Gazette (1780), the first newspaper of India, was a weekly.

Industrial Age, Women & Social Reformers

144. The Industrial Revolution started first in this country / పారిశ్రామిక విప్లవం మొదట ఈ దేశంలో ప్రారంభమైంది

  • (1) Britain / బ్రిటన్
  • (2) America / అమెరికా
  • (3) Japan / జపాన్
  • (4) Russia / రష్యా
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Britain / బ్రిటన్

Explanation: The Industrial Revolution began in Britain in the second half of the 18th century.

145. The First Indian Female Doctor / భారతదేశపు మొదటి మహిళా వైద్యురాలు

  • (1) Sarojini Naidu / సరోజినీ నాయుడు
  • (2) Kadambini Ganguly / కాదంబినీ గంగూలీ
  • (3) Anandibai Joshi / ఆనందీబాయి జోషి
  • (4) Savitribai Phule / సావిత్రీబాయి ఫూలే
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Anandibai Joshi / ఆనందీబాయి జోషి

Explanation: As per the official key, Anandibai Joshi (1865–87), the first Indian woman to earn a Western medicine degree (Pennsylvania, 1886). Kadambini Ganguly was among the first women to practise medicine in India.

146. Dr. Nelson Mandela was also famous as / డా. నెల్సన్ మండేలా ఇలా కూడా ప్రసిద్ధి చెందారు

  • (1) Soldier of South Africa / దక్షిణాఫ్రికా సైనికుడు
  • (2) Dictator of South Africa / దక్షిణాఫ్రికా నియంత
  • (3) Frontier Moon of South Africa / దక్షిణాఫ్రికా ఫ్రాంటియర్ మూన్
  • (4) Gandhi of South Africa / దక్షిణాఫ్రికా గాంధీ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Gandhi of South Africa / దక్షిణాఫ్రికా గాంధీ

Explanation: Nelson Mandela, who led the struggle against apartheid through non-violent and later armed resistance, is often called the 'Gandhi of South Africa'.

147. The book “Wings of Fire” was written by / “వింగ్స్ ఆఫ్ ఫైర్” పుస్తక రచయిత

  • (1) Mahatma Gandhi / మహాత్మా గాంధీ
  • (2) Jawaharlal Nehru / జవహర్‌లాల్ నెహ్రూ
  • (3) A.P.J. Abdul Kalam / ఎ.పి.జె. అబ్దుల్ కలాం
  • (4) P.V. Narasimha Rao / పి.వి. నరసింహారావు
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) A.P.J. Abdul Kalam / ఎ.పి.జె. అబ్దుల్ కలాం

Explanation: 'Wings of Fire' is the autobiography of Dr. A.P.J. Abdul Kalam, the 'Missile Man of India'.

148. She is regarded as the first female teacher in India / భారతదేశపు మొదటి మహిళా ఉపాధ్యాయురాలిగా పరిగణించబడే వ్యక్తి

  • (1) Savitribai Phule / సావిత్రీబాయి ఫూలే
  • (2) Anandibai Joshi / ఆనందీబాయి జోషి
  • (3) Sindhutai / సింధుతాయి
  • (4) Kadambari Ganguly / కాదంబరీ గంగూలీ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Savitribai Phule / సావిత్రీబాయి ఫూలే

Explanation: Savitribai Phule opened the first school for girls in Pune in 1848 with Jyotirao Phule and is regarded as India's first woman teacher.

149. This is not a cause for inequalities / ఇది అసమానతలకు కారణం కానిది

  • (1) Traditions / సంప్రదాయాలు
  • (2) Education / విద్య
  • (3) Wealth / సంపద
  • (4) Power / అధికారం
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Education / విద్య

Explanation: Traditions, wealth and power create and sustain inequalities, while education is a means to reduce them.

150. Savitribai Phule belonged to this state / సావిత్రీబాయి ఫూలే ఈ రాష్ట్రానికి చెందినవారు

  • (1) Gujarat / గుజరాత్
  • (2) Punjab / పంజాబ్
  • (3) Maharashtra / మహారాష్ట్ర
  • (4) Karnataka / కర్ణాటక
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Maharashtra / మహారాష్ట్ర

Explanation: Savitribai Phule was born in Naigaon, Satara district, Maharashtra (1831).

151. This female cricketer is known as “Lady Sachin” / ఈ మహిళా క్రికెటర్‌ను “లేడీ సచిన్” అని పిలుస్తారు

  • (1) Mithali Raj / మిథాలీ రాజ్
  • (2) Sri Charani / శ్రీ చరణి
  • (3) Shafali Verma / షెఫాలీ వర్మ
  • (4) Anurag Bhargavi / అనురాగ్ భార్గవి
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Mithali Raj / మిథాలీ రాజ్

Explanation: Mithali Raj, former captain of the Indian women's cricket team and a record run-scorer in women's international cricket, is called 'Lady Sachin'.

152. She is the first Indian visually challenged woman IAS officer / భారతదేశపు మొదటి దృష్టి లోపం గల మహిళా ఐఏఎస్ అధికారిణి

  • (1) Seema Rao / సీమా రావు
  • (2) Lakshmi Agarwal / లక్ష్మీ అగర్వాల్
  • (3) Pranjal Patil / ప్రాంజల్ పాటిల్
  • (4) Vandana Shiva / వందనా శివ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Pranjal Patil / ప్రాంజల్ పాటిల్

Explanation: Pranjal Patil became India's first visually challenged woman IAS officer (2017).

153. “Beti Bachao Beti Padhao” campaign was launched in this year / “బేటీ బచావో బేటీ పడావో” కార్యక్రమం ఈ సంవత్సరంలో ప్రారంభమైంది

  • (1) 2000
  • (2) 2005
  • (3) 2010
  • (4) 2015
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) 2015

Explanation: The Beti Bachao Beti Padhao scheme was launched by the Government of India in January 2015 to improve the child sex ratio and promote girls' education.

154. The state that banned arrack as a result of the women's movement (1993) / మహిళా ఉద్యమం (1993) ఫలితంగా సారాను నిషేధించిన రాష్ట్రం

  • (1) Tamil Nadu / తమిళనాడు
  • (2) Andhra Pradesh / ఆంధ్రప్రదేశ్
  • (3) Gujarat / గుజరాత్
  • (4) Kerala / కేరళ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Andhra Pradesh / ఆంధ్రప్రదేశ్

Explanation: The anti-arrack movement started by village women in Dubagunta (Nellore district) led Andhra Pradesh to ban arrack.

155. International Women's Day / అంతర్జాతీయ మహిళా దినోత్సవం

  • (1) June 8 / జూన్ 8
  • (2) May 8 / మే 8
  • (3) April 8 / ఏప్రిల్ 8
  • (4) March 8 / మార్చి 8
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) March 8 / మార్చి 8

Explanation: International Women's Day is observed on 8 March every year.

156. ISRO is headquartered in this city / ఇస్రో ప్రధాన కార్యాలయం ఈ నగరంలో ఉంది

  • (1) Delhi / ఢిల్లీ
  • (2) Calcutta / కలకత్తా
  • (3) Bangalore / బెంగళూరు
  • (4) Mumbai / ముంబై
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Bangalore / బెంగళూరు

Explanation: The Indian Space Research Organisation (ISRO) has its headquarters in Bengaluru (Bangalore).

157. He is the Indian speaker who delivered a speech at the World Parliament of Religions at Chicago in 1893 / 1893లో చికాగోలోని ప్రపంచ మత సమ్మేళనంలో ప్రసంగించిన భారతీయ వక్త

  • (1) Keshub Chunder Sen / కేశవ్ చంద్రసేన్
  • (2) Ramakrishna Paramahamsa / రామకృష్ణ పరమహంస
  • (3) Raja Ram Mohan Roy / రాజా రామ్మోహన్ రాయ్
  • (4) Swami Vivekananda / స్వామి వివేకానంద
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Swami Vivekananda / స్వామి వివేకానంద

Explanation: Swami Vivekananda addressed the World Parliament of Religions at Chicago in 1893, beginning with 'Sisters and Brothers of America'.

158. His birthday is celebrated as “National Youth Day” / ఆయన జన్మదినాన్ని “జాతీయ యువజన దినోత్సవం”గా జరుపుకుంటారు

  • (1) Dr. B.R. Ambedkar / డా. బి.ఆర్. అంబేద్కర్
  • (2) Swami Vivekananda / స్వామి వివేకానంద
  • (3) Jawaharlal Nehru / జవహర్‌లాల్ నెహ్రూ
  • (4) Subhas Chandra Bose / సుభాష్ చంద్రబోస్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Swami Vivekananda / స్వామి వివేకానంద

Explanation: Swami Vivekananda's birthday, 12 January, is celebrated as National Youth Day.

159. He was the founder of the Brahmo Sabha (1828) / బ్రహ్మసభ (1828) స్థాపకుడు

  • (1) Raja Ram Mohan Roy / రాజా రామ్మోహన్ రాయ్
  • (2) Swami Dayananda Saraswati / స్వామి దయానంద సరస్వతి
  • (3) Ishwar Chandra Vidyasagar / ఈశ్వరచంద్ర విద్యాసాగర్
  • (4) Atmaram Pandurang / ఆత్మారాం పాండురంగ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Raja Ram Mohan Roy / రాజా రామ్మోహన్ రాయ్

Explanation: Raja Ram Mohan Roy founded the Brahmo Sabha in 1828, later called the Brahmo Samaj. Atmaram Pandurang founded the Prarthana Samaj.

160. This book was written by Jyotirao Phule / ఈ పుస్తకాన్ని జ్యోతిరావు ఫూలే రచించారు

  • (1) Gulamgiri / గులాంగిరి
  • (2) Democracy / డెమోక్రసీ
  • (3) Untouchability / అస్పృశ్యత
  • (4) Young India / యంగ్ ఇండియా
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Gulamgiri / గులాంగిరి

Explanation: Jyotirao Phule wrote 'Gulamgiri' (Slavery) in 1873, criticising the caste system. 'Young India' was Gandhi's journal.

161. He was the founder of the Arya Samaj in 1875 / 1875లో ఆర్య సమాజాన్ని స్థాపించినవారు

  • (1) Ishwar Chandra Vidyasagar / ఈశ్వరచంద్ర విద్యాసాగర్
  • (2) Dayananda Saraswati / దయానంద సరస్వతి
  • (3) Raja Ram Mohan Roy / రాజా రామ్మోహన్ రాయ్
  • (4) Keshub Chunder Sen / కేశవ్ చంద్రసేన్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Dayananda Saraswati / దయానంద సరస్వతి

Explanation: Swami Dayananda Saraswati founded the Arya Samaj in Bombay in 1875.

162. The author of “Stri Purush Tulana” was / “స్త్రీ పురుష తులన” రచయిత

  • (1) Tarabai Shinde / తారాబాయి షిండే
  • (2) Pandita Ramabai / పండిత రమాబాయి
  • (3) Savitribai Phule / సావిత్రీబాయి ఫూలే
  • (4) Begum Rokeya Sakhawat Hussain / బేగం రోకేయా సఖావత్ హుస్సేన్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Tarabai Shinde / తారాబాయి షిండే

Explanation: Tarabai Shinde wrote 'Stri Purush Tulana' (1882), a bold critique of the double standards applied to women and men.

Constitution & Democracy

163. A 13-year-old child is working in a factory manufacturing carpets. Which Fundamental Right is being violated in this situation? / 13 ఏళ్ల బాలుడు తివాచీలు తయారు చేసే కర్మాగారంలో పనిచేస్తున్నాడు. ఈ పరిస్థితిలో ఏ ప్రాథమిక హక్కు ఉల్లంఘించబడుతోంది?

  • (1) Right to Equality / సమానత్వపు హక్కు
  • (2) Right to Freedom / స్వేచ్ఛా హక్కు
  • (3) Right against Exploitation / దోపిడీకి వ్యతిరేకంగా హక్కు
  • (4) Right to Constitutional Remedies / రాజ్యాంగ పరిహారపు హక్కు
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Right against Exploitation / దోపిడీకి వ్యతిరేకంగా హక్కు

Explanation: Article 24 (Right against Exploitation) prohibits employing children below 14 years in factories, mines or hazardous work.

164. The First President of Independent India / స్వతంత్ర భారతదేశపు మొదటి రాష్ట్రపతి

  • (1) Dr. B.R. Ambedkar / డా. బి.ఆర్. అంబేద్కర్
  • (2) Dr. Babu Rajendra Prasad / డా. బాబు రాజేంద్ర ప్రసాద్
  • (3) Jawaharlal Nehru / జవహర్‌లాల్ నెహ్రూ
  • (4) Sardar Vallabhbhai Patel / సర్దార్ వల్లభభాయ్ పటేల్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Dr. Babu Rajendra Prasad / డా. బాబు రాజేంద్ర ప్రసాద్

Explanation: Dr. Rajendra Prasad was the first President of India (1950–62).

165. From the following, he was not a member of the Cabinet Mission / కింది వారిలో క్యాబినెట్ మిషన్ సభ్యుడు కానివారు

  • (1) Lord Pethick-Lawrence / లార్డ్ పెథిక్ లారెన్స్
  • (2) Sir Stafford Cripps / సర్ స్టాఫర్డ్ క్రిప్స్
  • (3) A.V. Alexander / ఎ.వి. అలెగ్జాండర్
  • (4) A.O. Hume / ఎ.ఓ. హ్యూమ్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) A.O. Hume / ఎ.ఓ. హ్యూమ్

Explanation: The 1946 Cabinet Mission had three members: Pethick-Lawrence, Stafford Cripps and A.V. Alexander. A.O. Hume was a founder of the Indian National Congress (1885).

166. The words ‘Socialist’ and ‘Secular’ were added to the Preamble through this Constitutional Amendment / ‘సామ్యవాద’, ‘లౌకిక’ పదాలు పీఠికలో ఈ రాజ్యాంగ సవరణ ద్వారా చేర్చబడ్డాయి

  • (1) 46
  • (2) 44
  • (3) 42
  • (4) 43
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) 42

Explanation: The 42nd Amendment (1976) added the words 'Socialist', 'Secular' and 'Integrity' to the Preamble.

167. He is the father of the Indian Constitution / ఈయన భారత రాజ్యాంగ పిత

  • (1) Dr. B.R. Ambedkar / డా. బి.ఆర్. అంబేద్కర్
  • (2) Dr. Babu Rajendra Prasad / డా. బాబు రాజేంద్ర ప్రసాద్
  • (3) Jawaharlal Nehru / జవహర్‌లాల్ నెహ్రూ
  • (4) Mahatma Gandhi / మహాత్మా గాంధీ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Dr. B.R. Ambedkar / డా. బి.ఆర్. అంబేద్కర్

Explanation: Dr. B.R. Ambedkar, Chairman of the Drafting Committee, is called the father of the Indian Constitution.

168. This refers to the existence of more than one level of government in the country / దేశంలో ఒకటి కంటే ఎక్కువ ప్రభుత్వ స్థాయిలు ఉండటాన్ని ఇది సూచిస్తుంది

  • (1) Parliamentary form of government / పార్లమెంటరీ ప్రభుత్వ విధానం
  • (2) Secularism / లౌకికవాదం
  • (3) Federation / సమాఖ్య
  • (4) Republic / గణతంత్రం
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Federation / సమాఖ్య

Explanation: In a federation, power is divided between the central government and the state governments, so there are two or more levels of government.

169. The place of origin of Democracy / ప్రజాస్వామ్యం పుట్టిన ప్రదేశం

  • (1) China / చైనా
  • (2) India / భారతదేశం
  • (3) Rome / రోమ్
  • (4) Greece / గ్రీస్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Greece / గ్రీస్

Explanation: Democracy originated in the Greek city-states, especially Athens. The word comes from the Greek 'demos' (people) and 'kratos' (rule).

170. This country is not an example of Indirect (Representative) Democracy / ఈ దేశం పరోక్ష (ప్రాతినిధ్య) ప్రజాస్వామ్యానికి ఉదాహరణ కాదు

  • (1) India / భారతదేశం
  • (2) America / అమెరికా
  • (3) England / ఇంగ్లాండ్
  • (4) Switzerland / స్విట్జర్లాండ్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Switzerland / స్విట్జర్లాండ్

Explanation: Switzerland is known for direct democracy, where citizens vote directly on laws through referendums. India, the USA and England are representative democracies.

171. These have the right to make decisions in a Direct Democracy / ప్రత్యక్ష ప్రజాస్వామ్యంలో నిర్ణయాలు తీసుకునే హక్కు వీరికి ఉంటుంది

  • (1) Revenue Officers / రెవెన్యూ అధికారులు
  • (2) All eligible voters / అర్హులైన ఓటర్లందరూ
  • (3) Courts / న్యాయస్థానాలు
  • (4) Collectorate offices / కలెక్టరేట్ కార్యాలయాలు
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) All eligible voters / అర్హులైన ఓటర్లందరూ

Explanation: In a direct democracy, all eligible voters take decisions directly instead of through elected representatives.

172. The first state to implement local self-government (Panchayati Raj) in 1959 / 1959లో స్థానిక స్వపరిపాలన (పంచాయతీ రాజ్) ను మొదట అమలు చేసిన రాష్ట్రం

  • (1) Tamil Nadu / తమిళనాడు
  • (2) Kerala / కేరళ
  • (3) Andhra Pradesh / ఆంధ్రప్రదేశ్
  • (4) Rajasthan / రాజస్థాన్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Rajasthan / రాజస్థాన్

Explanation: Rajasthan was the first state to introduce Panchayati Raj (Nagaur district, 2 October 1959). Andhra Pradesh followed in November 1959.

173. This is the decision / law implementing body / చట్టాలను అమలు చేసే సంస్థ ఇది

  • (1) Legislature / శాసన శాఖ
  • (2) Judiciary / న్యాయ శాఖ
  • (3) Military wing / సైనిక విభాగం
  • (4) Executive / కార్యనిర్వాహక శాఖ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Executive / కార్యనిర్వాహక శాఖ

Explanation: The Executive (President, Prime Minister, Council of Ministers and civil servants) implements laws and decisions.

174. This is the decision (law) making body / చట్టాలను రూపొందించే సంస్థ ఇది

  • (1) Legislature / శాసన శాఖ
  • (2) Judiciary / న్యాయ శాఖ
  • (3) Military wing / సైనిక విభాగం
  • (4) Executive / కార్యనిర్వాహక శాఖ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Legislature / శాసన శాఖ

Explanation: The Legislature (Parliament at the Centre, State Legislatures in states) makes laws.

175. The following institution can make changes to an existing law of the country / దేశంలోని ప్రస్తుత చట్టంలో మార్పులు చేయగల సంస్థ

  • (1) The Parliament / పార్లమెంట్
  • (2) Election Commission / ఎన్నికల సంఘం
  • (3) Prime Minister's Office / ప్రధానమంత్రి కార్యాలయం
  • (4) The Supreme Court / సుప్రీంకోర్టు
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) The Parliament / పార్లమెంట్

Explanation: Only Parliament can make new laws or amend and repeal existing ones.

176. The Supreme Commander of the Defence Forces of India / భారత రక్షణ దళాల సర్వసైన్యాధ్యక్షుడు

  • (1) Prime Minister / ప్రధానమంత్రి
  • (2) President / రాష్ట్రపతి
  • (3) Governor / గవర్నర్
  • (4) Chief Justice of the Supreme Court / సుప్రీంకోర్టు ప్రధాన న్యాయమూర్తి
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) President / రాష్ట్రపతి

Explanation: The President of India is the Supreme Commander of the Armed Forces.

Government, Elections & Social Issues

177. The Mandal Commission recommended what percentage of reservation for socially and educationally backward classes in civil posts/services? / సామాజికంగా, విద్యాపరంగా వెనుకబడిన తరగతులకు ప్రభుత్వ ఉద్యోగాలు/సేవలలో మండల్ కమిషన్ ఎంత శాతం రిజర్వేషన్ సిఫార్సు చేసింది?

  • (1) 23%
  • (2) 25%
  • (3) 27%
  • (4) 24%
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) 27%

Explanation: The Mandal Commission recommended 27% reservation for Other Backward Classes (OBCs). It was implemented in 1990.

178. This commission recommended 27% reservation for socially and educationally backward classes in civil posts / services / సామాజికంగా, విద్యాపరంగా వెనుకబడిన తరగతులకు ప్రభుత్వ ఉద్యోగాలలో 27% రిజర్వేషన్ సిఫార్సు చేసిన కమిషన్

  • (1) Kothari Commission / కొఠారి కమిషన్
  • (2) Mandal Commission / మండల్ కమిషన్
  • (3) Narasimham Commission / నరసింహం కమిషన్
  • (4) Rakesh Mohan Commission / రాకేష్ మోహన్ కమిషన్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Mandal Commission / మండల్ కమిషన్

Explanation: The Mandal Commission (1979, chaired by B.P. Mandal) recommended 27% reservation for OBCs.

179. Article 40 of the Indian Constitution addresses this organisation / భారత రాజ్యాంగంలోని 40వ అధికరణం ఈ సంస్థ గురించి తెలుపుతుంది

  • (1) State / రాష్ట్రం
  • (2) Local self-governance / స్థానిక స్వపరిపాలన
  • (3) Capital / రాజధాని
  • (4) Collector's office / కలెక్టర్ కార్యాలయం
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Local self-governance / స్థానిక స్వపరిపాలన

Explanation: Article 40, a Directive Principle, directs the State to organise village panchayats and give them the powers needed to function as units of self-government.

180. In our country the final authority for making laws is / మన దేశంలో చట్టాలను రూపొందించే అంతిమ అధికారం

  • (1) Supreme Court / సుప్రీంకోర్టు
  • (2) Parliament / పార్లమెంట్
  • (3) President / రాష్ట్రపతి
  • (4) Prime Minister / ప్రధానమంత్రి
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Parliament / పార్లమెంట్

Explanation: Parliament is the highest law-making body of India (the Supreme Court interprets laws).

181. The Chairman of the Rajya Sabha / రాజ్యసభ అధ్యక్షుడు (చైర్మన్)

  • (1) President / రాష్ట్రపతి
  • (2) Prime Minister / ప్రధానమంత్రి
  • (3) Vice President / ఉపరాష్ట్రపతి
  • (4) Minister of External Affairs / విదేశాంగ మంత్రి
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Vice President / ఉపరాష్ట్రపతి

Explanation: The Vice President of India is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha.

182. The other name of the Lok Sabha / లోక్‌సభకు ఉన్న మరో పేరు

  • (1) Council of States / రాష్ట్రాల మండలి
  • (2) Upper House / ఎగువ సభ
  • (3) House of the People / ప్రజా సభ
  • (4) Elders' House / పెద్దల సభ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) House of the People / ప్రజా సభ

Explanation: The Lok Sabha is the 'House of the People'. The Rajya Sabha is the 'Council of States' (Upper House).

183. Expand EVM / EVM విస్తరణ రూపం

  • (1) Electronic Voting Machine / ఎలక్ట్రానిక్ ఓటింగ్ మెషీన్
  • (2) Electronic Voltage Method / ఎలక్ట్రానిక్ వోల్టేజ్ మెథడ్
  • (3) Economic Value Monitoring / ఎకనామిక్ వాల్యూ మానిటరింగ్
  • (4) Employee Voting Method / ఎంప్లాయీ ఓటింగ్ మెథడ్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Electronic Voting Machine / ఎలక్ట్రానిక్ ఓటింగ్ మెషీన్

Explanation: EVM stands for Electronic Voting Machine.

184. The number of members nominated by the President to the Rajya Sabha / రాష్ట్రపతి రాజ్యసభకు నామినేట్ చేసే సభ్యుల సంఖ్య

  • (1) 10
  • (2) 8
  • (3) 12
  • (4) 15
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) 12

Explanation: The President nominates 12 members with special knowledge in literature, science, art and social service to the Rajya Sabha (maximum strength 250).

185. This is an expression of the faith that the people of India have in the principle of democracy / భారత ప్రజలకు ప్రజాస్వామ్య సూత్రంపై ఉన్న విశ్వాసానికి ఇది ఒక వ్యక్తీకరణ

  • (1) Lok Sabha / లోక్‌సభ
  • (2) P.M.O. / ప్రధానమంత్రి కార్యాలయం
  • (3) Ministry of Home / హోంశాఖ
  • (4) Parliament / పార్లమెంట్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Parliament / పార్లమెంట్

Explanation: As per the textbook, Parliament is an expression of the faith of the people of India in democracy.

186. Electronic voting machines were used throughout the country for the first time in these general elections / దేశమంతటా మొదటిసారిగా ఎలక్ట్రానిక్ ఓటింగ్ యంత్రాలను ఉపయోగించిన సాధారణ ఎన్నికలు

  • (1) 2019
  • (2) 2009
  • (3) 2014
  • (4) 2004
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) 2004

Explanation: EVMs were used in all constituencies for the first time in the 2004 Lok Sabha elections (they were tried earlier in a few states and constituencies from 1998–99).

187. This state is home to more than 60 different tribal groups / 60కి పైగా విభిన్న గిరిజన తెగలకు నిలయమైన రాష్ట్రం

  • (1) Punjab / పంజాబ్
  • (2) Haryana / హర్యానా
  • (3) Odisha / ఒడిశా
  • (4) Kerala / కేరళ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Odisha / ఒడిశా

Explanation: Odisha has about 62 tribal communities, including 13 Particularly Vulnerable Tribal Groups.

188. The Scheduled Castes and Scheduled Tribes (Prevention of Atrocities) Act was framed in this year / షెడ్యూల్డ్ కులాలు, షెడ్యూల్డ్ తెగల (అత్యాచార నిరోధక) చట్టం ఈ సంవత్సరంలో రూపొందించబడింది

  • (1) 1989
  • (2) 1969
  • (3) 1979
  • (4) 1999
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) 1989

Explanation: The SC/ST (Prevention of Atrocities) Act was enacted in 1989 to prevent crimes against Dalits and Adivasis.

189. These were called “Original Inhabitants” / వీరిని “ఆదిమ నివాసులు” అని పిలిచేవారు

  • (1) Invaders / దురాక్రమణదారులు
  • (2) Adivasis / ఆదివాసీలు
  • (3) Outlanders / బయటి ప్రాంతం వారు
  • (4) Migrated people / వలస వచ్చినవారు
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Adivasis / ఆదివాసీలు

Explanation: 'Adivasi' literally means original inhabitants.

190. He stated that ‘religion can never be separated from politics’ / ‘మతాన్ని రాజకీయాల నుండి ఎప్పటికీ వేరు చేయలేము’ అని చెప్పినవారు

  • (1) Jawaharlal Nehru / జవహర్‌లాల్ నెహ్రూ
  • (2) Mahatma Gandhi / మహాత్మా గాంధీ
  • (3) Pherozeshah Mehta / ఫిరోజ్‌షా మెహతా
  • (4) B.R. Ambedkar / బి.ఆర్. అంబేద్కర్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) Mahatma Gandhi / మహాత్మా గాంధీ

Explanation: Gandhi believed that religion (moral values) can never be separated from politics. By this he meant ethics, not sectarian religion.

191. The term used for Adivasis by the Indian government in various official documents / వివిధ అధికారిక పత్రాలలో భారత ప్రభుత్వం ఆదివాసీల కోసం ఉపయోగించే పదం

  • (1) Exotic / విదేశీ
  • (2) Backward / వెనుకబడినవారు
  • (3) Scheduled Tribes / షెడ్యూల్డ్ తెగలు
  • (4) Migrated people / వలస వచ్చినవారు
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) Scheduled Tribes / షెడ్యూల్డ్ తెగలు

Explanation: Adivasis are officially listed as 'Scheduled Tribes' (Article 342).

192. He fought against the apartheid system in South Africa / దక్షిణాఫ్రికాలో వర్ణ వివక్ష (అపార్తీడ్) విధానానికి వ్యతిరేకంగా పోరాడినవారు

  • (1) Nelson Mandela / నెల్సన్ మండేలా
  • (2) Nelson Pinochet / నెల్సన్ పినోచెట్
  • (3) Arthur Colin / ఆర్థర్ కోలిన్
  • (4) Major Ferdinand / మేజర్ ఫెర్డినాండ్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Nelson Mandela / నెల్సన్ మండేలా

Explanation: Nelson Mandela fought against apartheid, spent 27 years in prison and became South Africa's first democratically elected President (1994).

193. The “Bhopal Gas Tragedy” took place in the state of / “భోపాల్ గ్యాస్ దుర్ఘటన” ఈ రాష్ట్రంలో జరిగింది

  • (1) Uttar Pradesh / ఉత్తర ప్రదేశ్
  • (2) Rajasthan / రాజస్థాన్
  • (3) Maharashtra / మహారాష్ట్ర
  • (4) Madhya Pradesh / మధ్యప్రదేశ్
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (4) Madhya Pradesh / మధ్యప్రదేశ్

Explanation: The Bhopal gas tragedy (December 1984) was a leak of methyl isocyanate gas from the Union Carbide factory in Bhopal, Madhya Pradesh.

194. The Child Labour Act 2016 bans employment in hazardous occupations and processes for children in this age group / బాల కార్మిక చట్టం–2016 ప్రమాదకర వృత్తులు, ప్రక్రియలలో ఈ వయసు వారి నియామకాన్ని నిషేధిస్తుంది

  • (1) 18–20 years / 18–20 సంవత్సరాలు
  • (2) 14–18 years / 14–18 సంవత్సరాలు
  • (3) 19–21 years / 19–21 సంవత్సరాలు
  • (4) 20–24 years / 20–24 సంవత్సరాలు
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) 14–18 years / 14–18 సంవత్సరాలు

Explanation: The 2016 amendment bans employment of children below 14 in all occupations and adolescents (14–18 years) in hazardous occupations and processes.

195. The Adivasi population in India is about / భారతదేశంలో ఆదివాసీల జనాభా సుమారు

  • (1) 8%
  • (2) 18%
  • (3) 28%
  • (4) 38%
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) 8%

Explanation: Adivasis make up about 8% of India's population (8.6% in Census 2011).

196. According to the 2011 census, about this number of children aged 5–14 in India work in various occupations including hazardous ones / 2011 జనాభా లెక్కల ప్రకారం, ప్రమాదకర పనులతో సహా వివిధ వృత్తులలో పనిచేస్తున్న 5–14 సంవత్సరాల పిల్లల సంఖ్య సుమారు

  • (1) 8 million / 8 మిలియన్లు
  • (2) 12 million / 12 మిలియన్లు
  • (3) 4 million / 4 మిలియన్లు
  • (4) 16 million / 16 మిలియన్లు
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (3) 4 million / 4 మిలియన్లు

Explanation: As per the official key, about 4 million (main workers). Note: Census 2011 counts about 10 million working children aged 5–14 if marginal workers are included.

197. Author of “Wings of Fire” / “వింగ్స్ ఆఫ్ ఫైర్” రచయిత

  • (1) A.P.J. Abdul Kalam / ఎ.పి.జె. అబ్దుల్ కలాం
  • (2) R.K. Narayan / ఆర్.కె. నారాయణ్
  • (3) Bhagat Singh / భగత్ సింగ్
  • (4) Netaji / నేతాజీ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) A.P.J. Abdul Kalam / ఎ.పి.జె. అబ్దుల్ కలాం

Explanation: Wings of Fire is the autobiography of A.P.J. Abdul Kalam, written with Arun Tiwari. (This question repeats Q147.)

198. In this article of the Constitution, the Supreme Court stated that the ‘Right to Life’ is a Fundamental Right / రాజ్యాంగంలోని ఈ అధికరణంలో ‘జీవించే హక్కు’ ప్రాథమిక హక్కు అని సుప్రీంకోర్టు పేర్కొంది

  • (1) Article 21 / 21వ అధికరణం
  • (2) Article 19 / 19వ అధికరణం
  • (3) Article 18 / 18వ అధికరణం
  • (4) Article 17 / 17వ అధికరణం
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) Article 21 / 21వ అధికరణం

Explanation: Article 21 guarantees the protection of life and personal liberty, and the Supreme Court has interpreted it widely to include the right to a dignified life.

199. He said that the Right to Constitutional Remedies is the ‘Heart and Soul’ of our Constitution / రాజ్యాంగ పరిహారపు హక్కు మన రాజ్యాంగానికి ‘హృదయం మరియు ఆత్మ’ అని చెప్పినవారు

  • (1) Jawaharlal Nehru / జవహర్‌లాల్ నెహ్రూ
  • (2) B.R. Ambedkar / బి.ఆర్. అంబేద్కర్
  • (3) Babu Rajendra Prasad / బాబు రాజేంద్ర ప్రసాద్
  • (4) Smt. Indira Gandhi / శ్రీమతి ఇందిరా గాంధీ
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (2) B.R. Ambedkar / బి.ఆర్. అంబేద్కర్

Explanation: Dr. B.R. Ambedkar called Article 32 (Right to Constitutional Remedies) the 'heart and soul' of the Constitution.

200. Economic development depends on these factors / ఆర్థికాభివృద్ధి ఈ అంశాలపై ఆధారపడి ఉంటుంది

a) Country's population size / a) దేశ జనాభా పరిమాణం

b) Global situation / b) ప్రపంచ పరిస్థితి

c) Cooperation from other countries / c) ఇతర దేశాల సహకారం

d) Economic priorities / d) ఆర్థిక ప్రాధాన్యతలు

  • (1) a, b, c, d
  • (2) a, b only / a, b మాత్రమే
  • (3) c, d only / c, d మాత్రమే
  • (4) b, c, d only / b, c, d మాత్రమే
Show Answer & Explanation

Correct Answer: (1) a, b, c, d

Explanation: A country's population size, the global situation, cooperation from other countries and its economic priorities all influence its economic development.

Popular Posts

Blog Archive

Contact